Väskan packad.

Yes. Klockan tio i morgon går tåget till Paris. Bara en och en halv timme - sen är jag där. Semester. Ska bli riktigt skoj.
I morgon ska vi nog mest landa och försöka hitta till hotellet. Och strosa runt i området där hotellet ligger. På lördag och söndag tar vi oss runt i staden och kikar på grejer och folk. På måndag åker vi till Disneyland, och min barndomsdröm blir verklighet! ;)
På tisdag tar vi det lugnt och shoppar loss. Sen bär det hemåt till Bryssel för min del. Då väntar bossarna på kontoret. Sen är det jobb hela veckan lång - med besök och möten.

Jag längtar till i morrn.

Usch o tvi.

Var i Sablon-kvarteren ikväll för en fika med några vänner. På vägen hem blev jag påsprungen av två killar. Inte mer med det. Men hundra meter framför mig gick två damer - och killarna tog den ena damens väska i farten. Damen ramlade omkull medan den andra damen började skrika och följa efter killarna i högklackat. Hon var dem inte i hälen. Jag och Nina hjälpte den andra damen upp från gatan. Hon var helt förstörd. Hon skrek en massa på franska som vi inte förstod någon av oss. Snabbt kom det fram några andra som kunde franska och som kunde hjälpa henne att ringa både polis och ambulans. Tydligen hade hon stukat foten eller likande då hon ramlat omkull.

Var det tänkt att det var jag som skulle bli av med min väska egentligen? Tog de nästa eftersom första försöket inte gick?
Stackars damen. Jag vet hur det känns att bli av med sin väska. Det är ju trots allt kvinnans hjälpmedel här i livet.

Värmeslag.

I eftermiddag regnade faktiskt. I hela fem minuter. Annars har det varit 32 grader i skuggan hela dagen.

Det blev lunch i parken och sen gick jag ner till stan. Problem med telefonabbonemanget. Men nu är det fixat. Håll tummarna...




Oyeah

Blev middag från vitnamesiska restuarangen. Andra gången den här veckan. Helt klart värt de 8,9 eurona. Om jag hade varit i Sverige hade det nog aldrig hänt. Det är trots allt lite dyrare här nere. Men här nere i Bryssel är det inget konstigt. Faktum är att det faktiskt är billigt för att vara en middag här.

Ikväll har jag suttit å¨vårt hak och läst om Paris. Underbart. I morgon blir samma visa. Kyparn är skyldig mig en kopp te. Det sa han i alla fall. Lite rabatt måste jag få, och framför allt om jag fika lika ofta som jag gör. Och om jag drar dit fler folk - då får jag fler gratis teer. Hmm. Men jag tvivlar på om det kommer att bli så - att de bjuder menar jag. Att jag ska dra dit folk är en självklarhet. Jag vrålgillar det stället. Totalt.

Paket.

Idag fick jag paket. Jag märkte det först när jag var stressad på väg till franskan. Inannför porten där nere fanns ett svårt skadat paket. Till mig!
Inuti fanns diverse saker från min syster och min systerdotter. Mums! Massor av avsnitt med Grey's och cityakuten. Massor av choklad och godispåsen "lördagsgodis". Och werther's orginal. Och ett gulligt kort. En tidig födelsedagspresent.

My people knows me.

Rekord.

Idag har Bryssel slagit rekord. Enligt vad jag förstod det som på tv:n så har det inte regnat i Bryssel på över 26 dagar. Så här länge har Bryssel inte varit utan sol sedan början av 1800-talet. Det du!
Jag njuter.

Vet du?

Jag saknar vardagen med dig. Den enkla, simpla och vardagliga vardagen. Kommer den tillbaka?

" I could be wrong, I could be right. How do I know?"

Go Royal!

image12

Och för övrigt så hejjar jag starkt på Ségolène Royal i det franska valet. Med henne kan Frankrike förändras. Med henne kan EU:s alkoholpolitik förändras.
Jag tror på henne. Helt klart.

Så var den här helgen slut.

Dagen har avnjutits i solen. Underbar ledig dag. Och en bra helg i övrigt;

Trevliga fikor med Nina
Gång på stan
Solande i parken
Tedrickande på Le Fontaine, vårt hak
Utgång inkl dansande
Solnedgång i parken
Sovmorgon
Gigantofrukostar
Inhandlande av tågbiljetter till Amsterdam
Planerande inför Parisresan
Tvslappande

En bra helg, helt enkelt.



Mystisk mailare.

Fick ett mail ikväll. Ingen aning om vem det kan vara. Ska jag ha koll på det? Jag blir ju så himla nyfiken! Vill veta nu.

Mystiska mailare mitt i natten - och han har inte mailat till fel person. Han har kopplat mig till mitt namn och min sida i tidningen Friskport. Så någon lurendrejjare är det inte snack om.

Så nyfiken.
Jag håller er uppdaterade.

Dagen.

Dagen har innehållit fika med Nina och hennes bror. Promenad i centrum och in och ut genom massor av affärer. Inget köpt. Det för att jag är pank. Har hittat massor av godbitar som ska inhandlas när återbäringen kommer. Oyeah!

Suttit i Ambiourix och läst i två timmar i solen. Underbart skönt. Och jag har ätit en våffla - på typiskt belgiskt vis - i handen på språng. Nu är jag en riktig belgare. Eller?

Kvällen tillbringas hemma vid tv:n, natten tillbringas på ett schysst hak med bra musik och bra danssällskap.

Go! - eller inte.

Idag är en parantesdag. Inget går som jag vill att det ska göra. Och helgens planer är bortkastade. Just nu sitter jag i lägenheten och vet inte vad jag ska göra. Jag behöver lite fart och fläkt för att komma i gång igen. Någon frivillig?

Längtar järnet till på fredag. Vid den här tiden sitter jag i Frankrikes huvudstad och myser.

Socialstyrelsen på besök

90075-12


Och nu står det fräsha underbart doftande blommor på kontoret. En presentation om NBV:s arbete hölls för dem och vi diskuterade alkoholpolitik i Sverige, Norden och EU. Jag tror minsan att deras föreställningar rubbades och de förstod att det är här nere man ska vara för att påverka. Nöjda gick de härifrån fyllda med bra planer på hur de kan använda deras studieresa på hemmaplan.
Ännu en gång har NBV gjort nytta - och folkbildat!

Linnea igen.

Viktor: Vet ni vem CK är?
Linnea: Carl Gustaf?
Viktor: Ehhh nä. CK - Carl Gustaf. Hur i hela friden...

Bland dagens bästa...

image11

"Det är när snoret rinner som man är förskyld.Det är när snoret inte kommer ut, utan sitter som bollar innanför kinderna som det kallas för pollenallergi. "

Definition av Linnea under promenad till Parlamentet...

Införselkvoter

Anna Hedh (s) har koll på mycket. Idag träffade vi henne i en soffgrupp och pratade om den inre marknaden och alkoholpolitik, bland annat.

Något som hon påpekar gång på gång är att Sverige måste sätta ner foten och sluta vara mesiga. Sverige måste se till att få tillbaka sina införselkvoter, dem som vi hade innan vi gick med i EU. Om vi går Sveriges regering säger ifrån och vill att vi ska sänka införselkvoterna, kommer antagligen ärendet gå upp i EG-domstolen för att man då gör hinder i den fria handeln mellan medlemsländerna. Anna menar att om vi går upp i EG-domstolen med en hänsvisning till att folkhälsan kan gå åt skogen - kommer Sverige vinna, och vi kan få tillbaka våra införselkvoter. På så sätt kan vi må bättre - på längre sikt. Visst vill vi det?


En helt annan sak.
Äntligen har man (EU) börjat tänka på det här med mobiltelefoni över gränserna. Idag kostar det mig 10,99kr när jag ringer ett samtal hem till Sverige. Visserligen bara var 10:e minut, men dock.
Inre marknadsutskottet håller just nu på att lägga fram ett förslag att det ska kosta betydligt mindre att ringa när man reser eller jojbbar utomlands. De har ett förslag på att det ska kosta 1/6 av dagens pris. Och det vore ju toppen! Fria varor och tjänster över gränserna. Dags att visa att det verkligen kan funka - för oss vanliga Svensson!

Greenpeace vs Apple

Idag träffade gruppen och jag Greenpeace. Intressant. Och själv har jag haft den där bilden om att de ser lite smått galna ut och reagerar på allt som går att reagera på. Men, de ser faktiskt ut som alla andra. Inga undantag. Faktiskt.

Något som de tydligen går ut med starkt är att företaget Apple är en av deras starkaste motståndare/fienden. Det för att Apple inte alls för en konversation med Greenpeace om alla de datorer och prylar som de öser ut i länder - när de är trasiga och obrukbara. Mängder av kemikalier och gifter kommer ut i miljön och hos männiksor som försöker fixa till hårddiskarna för att få fram gafflar eller muggar. Tydligen gör inte Apple något åt problemen - utan fortsätter som innan, att kasta i väg obrukbara datorer i naturen och i byar där livs levande människor bor. Tänk på det nästa gång du käper en ny dator, mobil eller makapärigrejsimojjs. Var tar den vägen sen?

Politikens vardag

Jag är inte som Christofer Fjällner som bara lyssnar på industrin. Jag lyssnar på folket eftersom jag är folkvald.

- Jens Holm


I går var det möte med Carl Schlyter (m) och Jens Holm (v). Båda killarna är fantastiska. Det tycker gruppen med. Återigen ser vi två bra exempel som fattar grejen. Det krävs en bättre alkoholpolitik. Och de vill vara med i kampen. Helhjärtat.

Jens har jag inte träffat med en grupp förut. Det gjorde han bra. Att få till kopplingen vin-marknadsföring-marknadsfundamentalism är kanske inte så självklar för alla. Men det är det för Jens. Och för mig. Helt klart. Allt rullar tillbaka på det. Alltså marknadsfundamentalisten.

Mötet med Carl är lika givande som nästan chockerande för gruppen. På något vis kan han, utan att det är fel, sitta i en soffa, med knäna uppe under kroppen, slitna byxor, urtvättad college-tröja, rufsig frisyr, skor utan skosnören och med en baguette i handen, sitta och snacka allvarliga grejer med gruppen. Och det når fram! Jag skulle allt vilja testa ta Lars Wohlin på samma sätt om jag hade sett honom sitta sådär...

Hemma.

Oyes. Bryssel börjar kännas som hemma, på riktigt. Nu när jag inte varit här i en vecka i streck på tre veckor känns det verkligen skönt att veta att jag ska vara i Bryssel, hemma, i två veckor innan jag reser ut i världen igen. Nästa tripp är till Paris med min käraste. Det ska bli underbart skönt. Sen tar det tre veckor efter det igen innan jag kommer till Sverige igen.

Mina favoriter i Bryssel, Nina, Agustin och Manuel, är dem jag lever för här nere. De är guldklimpar allihopa. Just nu håller vi på att resa om varandra bara. Trist. Förra veckan var jag i Sverige, denna vecka i Bryssel. Nina är också i Bryssel till på onsdag sen åker hon till Kroatien. Agustin är just nu i Barcelone, reser sen vidare till Italien och sen till Gran Canaria och kommer inte tillbaka förän i maj. Manuel är i Bryssel i veckan, men på torsdag reser han till Puerto Rica, eller var det Costa Rica? Jaja, ni hänger med. Vi reser om varandra, och hinner inte ses på mycket länge. Jag håller på att få abstinens. De är bäst.




90075-10

Agustin, jag och Nina ute och dansar järnet. Manuel saknas.

Så här varmt är det minsan!

I förrgår var jag i Sälen med snöstorm. I dag är jag i Bryssel i sommarvärme. Helt underbart!

Har gått i bara kavaj och linne typ. Okej, byxor och så också, såklart. Men min poäng är att det behövs verkligen inte jacka. Och alla uteserveringar går med plus, sommarskorna är putsade och plåster till skavsåren är köpta. Årets första glass äten pöå uteserveringen, Dame Blanche, är avklarad. Nu är sommaren här i Bryssel.





Parc Leopold vid Parlamentet. Utblommade tulpaner, nyklippt gräs och fåglar på marken. Behövs fler bevis?

Dagens politik.

Har idag haft möte med tre svenska parlamentariker; Jens Holm (v), Göran Färm (s) och Lars Wohlin (kd). Tre helt olika män från tre helt olika partier. Och därmed tre ganska olika åsikter och helt olika sorters typer av möten.

Jens Holm är alltid lika tillmötesgående och har en stark vilja att göra saker. Nu ska vi göra ett seminarie till hösten där vänsterpartister kan få komma ner, parlamentariker kan medverka och andra intresserade lyssna och vara med. Ett bra intiativ och Jens verkar vara på hugget som bara den - bara att köra med andra ord. Bara att sätta igång arbetet med planerandet och sen bara köra. Eller hur?!

Göran Färm är ju en pampare i Parlamentet. Han är rutinerad och kan sin sak. Och vet hur allt ska vara och inte vara. Klara besked och raka svar. Kanske lite väl raka svar till en början, men efter en stunds lirkande, lutade han sig framåt mot oss i stället för att luta sig bakåt med händerna knutna bakom nacken. Han släppte lite och la fram förslag på var vi ska trycka och lirka in oss. Skattefrågan är het. Och jordbrukspolitiken ska vi blanda oss i enligt honom. Bra tips - på en längre sikt. Och som Peter sa; en sån som han skulle man ha som mentor. En person som kan ge konkreta förslag, dels på kort sikt, men framför allt på längre sikt. Bra sagt.

Lars Wohlin är en helt annan femma. Hans ålder kanske har med hans förvirring att göra. Men att skylla på den kan man inte heller göra. Förvirring i faktasaker och referenser. Han konkreta förslag inom alkoholpolitiken är att sätta bilarna i fängelse i stället för personerna efter det att någon kört rattfull. Sätt bilarna i fängelse! Personligen tror jag inte på det. Sätt personen i fängelse - det är personen som gjort fel, inte bilen. Enligt Lars är människan ingenting utan sin bil, men är en människa något med sin bil?

Komplicerat.

Varför är det så att man (läs jag) alltid vänjer sig vid det som är positivt, och aldrig vänjer sig vid det som är negativt?

Jag får inte ihop det.

Nedskärningar?

Fy sjutton! Idag har jag för första gången rest med SAS till Bryssel. Och var vrålhungrig. Jag hade ju såklart gått och trott att jag skulle få någon mat på planet, men icke. På SAS serverar man inte mat, utan du måste köpa din mat eller dricka. Ett glas vatten - utan bubblor för tolv kronor, jag upprepar, tolv kronor!!! Helt sjukt.
SÅ när jag mötte de andra här i Bryssel spottade jag lite galla över SAS och tyckte minsan att SN Brussels är pålitliga och de bjuder på massor av mat, dryck - varma som kalla, och dessutom choklad. Men nu har de dragit in på det. Så nu har jag inget favoritflyg längre! SN Brussels har i stället, nu i månadsskiftet, blivit Brussels airlines. Och då har de tagit bort maten. Katastrof! Fy sjutton! Jag strejkar härmed.

Till helgen ska jag resa med Ryanair. Och jag måste säga att jag är lite nervös för hur det ska funka, även fast Agustine har eppat min på attt allt ska gå bra. Ryanair har ju haft så mycket som gått snett. Och alla deras konstiga regler kan lätt bli till missförstånd. Jag har redan nu läst igenom dem två gånger. Och inte serverar de någon mat heller. Nä. Jag strejkar snart. Mer mat på flygen!!!

Det är dags.

Cyklade igenom kyrkogården idag. Hemskt att det är så många som ligger där. Och framför allt dem som inte har fått levt så länge i livet. Jag såg flera stenar med ingraverade namn som inte har hunnit bli så gamla. De har inte hunnit vara med om livets alla "måsten".
Många många gravar var fyllda med påskliljor och tulpaner eller andra sorters blommor. En del, de där undangömda, de som är längst in intill skogen - de är nästan överväxta och det ser ut som om de är bortglömda. Inga fina livliga blommor som är ditplanterade eller ditsatta. Inga putsade stenar eller bortborstade löv. Bara grönt, grått och brunt.
Har man glömt dessa gravar? Har man glömt personerna som sägs ligga där? Det är väl olika från fall till fall. Men jag kan inte låta bli att tycka det är sorligt.  Jag själv har inte frivilligt gått till mina släktingars grav på många år. Det är dags för förändring på den fronten. För jag vill minsan inte ligga där i hörnet och få mossa på min sten och inte bli ompysslad. Ett konkret bevis på saknad- för jag tror på att visa vad man känner. Inte bara ha det inom sig. Det är dags att visa att vi saknar våra döda. Genast. Nu.