Belgare - döva?

Kösystem. Jag säger bara det. Men det var inte det som var själva grejen igår. Jag och Andreas skulle fixa några telefoner och lite trådlöst internet till kontoret, och var tvungna att sticka till butiken nere i city. När vi väl hittade den tog vi ett nummeroch ställde oss i kö - bra i och för sig - typiskt svenskt... Men det var inte det som saken gällde.
När vi tog en lapp och hade förstått att det "bara" var femton nummer tills det var vår tur, ställde vi oss lite vid sidan. 

Helt plötsligt hörs ett dånande ljud, ett ljud som jag aldrig hört föut, ett ljud som var så överväldigande att jag var tvungen att ta tag i hyllan vi lutade oss mot - ett ljud som lägger sig i hela rummet. Alla vänder sina huvud mot det håll därifrån ljudet uppkom. Jag och Andreas kollar upp och där ifrån ljudet kom - är själva nummersystemet, ja alltså där siffrorna visas. Detta ljud lät som en båttuta fast mycket ljusare och mycket roligare och dovare. Helt otroligt. Ett köstsystem - som funkar - och dessutom detta ljud, som man onekligen inte alls kan undkomma. Helt otroligt! Hur är det att jobba där varje dag, eller för den delen ha en telefon/dator som inte funkar som den ska, och behöva lyssna på detta överväldigande, tjutande, otroliga ljud varje gång det byts nummer? 
Är belgare döva eller? Efter femton nummer så var det äntligen vår tur. Och efter femton överväldigande, tjutande, otroliga ljud från nummersystemet så hade jag huvudvärk. Konstigt?
 

Dubbningar

Sitter och kollar på Georg of the djungel. Den är riktigt skön. Länge sedan jag såg den, och då var det dubbat till svenska. Nu är det på orginalspråket - och är så himla mycket bättre. Varför dubbar man filmerna på det viset? Alla språk kan väl ha sitt språk som textremsa?
Fast i och försig kan jag förstå varför på just denna film man hade dubbat till svenska, det är en barnfilm.
Men annars! Som här i Bryssel. Staden är delad i två språk. Flamländksa och franska. Så hälften av befolkningen pratar det ena språket, de andra det andra.
Tvkanalerna är uppdelade lika dant. Hälften av kanalerna är dubbade till fanska - allt, till och med filmer från Amerika och liknande.
Sen har vi de flamländksa kanalerna - min räddning - som behåller orginalspråket men översätter med hjälp av textremsa. Så de amerikanska programmen kan jag se. Skönt.

Samma sak gäller genom hela stan, alla skyltar, menyer, vägbeskrivningar och liknande är alltid på två språk. Och ofta är det ett tredje språk också - engelskan. Eftersom det är så många som är från andra länder här i stan.

Fatta vad jobbigt det måste vara att vara medborgare här i Bryssel, och till exempel när någon kommunledning ska ha möte - då måste de ha exakt samma möte två gånger! En gång på flamländska och en gång på franska. Puh!

Landat!

Nu har jag landat och packat upp - det mesta i alla fall. Efter en lååång natt, med liiite sömn for vi iväg, Sanna och jag, för att göra alla våra planerade ärenden. Vi har idag varit hos tvättanten och hämtat tonvis med lakan och handdukar. Sen har vi varit på Mobistar - telefonbolag och skrivit över abbonemanget på mig. Sen har vi tagit i sönder dushslangen, och köpt en ny. Samt ett strykjärn. Sen har vi gått runt på stan och shoppat loss, och ätit lunch. Och däremellan så var vi hemma och sov två timmar. Sen stack vi ut på stan igen och gjorde lite fler småärenden, oah jag har shoppat en superfin kappa! Det ni!

Är sjukt trött - och ska snart göra mig i ordning för att gå ut och käka middag med en av Sannas gamla vänner. Sen blir det nog ett barbesök innan vi går hem. För att sooova! För i morgon blir det minsan ännu tidigare uppgång. Blä. Men men - vad gör man?

Au revoir!      ;)

Snart gjort


Lämnat in mina stövlar hos Klackbaren         
Lämnat min försenade bok till biblioteket
Köpt preent till Monika
Tvätta
Rensat datorn, och lämna tillbaka den

Packat - eller omstrukturera så att allt får plats
Öppnat ett nytt bankkonto som jag kan använda i Bryssel
Fixat så att någon köper flaskorna till seminariet
Skickat iväg Juniorsidan
Ringt familj/vänner och sagt hejdå


Det är på gång!

1,5 dagar

Nu är det verkligen inte långt kvar..

Innan jag åker ska jag ha:

Lämnat in mina stövlar hos Klackbaren
Lämnat min försenade bok till biblioteket
Köpt present till Monika
Tvätta
Rensat datorn, och lämna tillbaka den
Packat - eller omstrukturera så att allt får plats
Öppnat ett nytt bankkonto som jag kan använda i Bryssel
Fixat så att någon köper flaskorna till seminariet
Skickat iväg Juniorsidan
Ringt familj/vänner och sagt hejdå

Och dessutom ska jag på träning i vagnhärad idag. Hur ska jag hinna med allt?

J.

Verkligen?

Lunch med Samuel, teater, möte med UNF och sen kvällsmys med Louise. Underbar dag.
Louise - du är guld. Ser de randiga legginsen verkligen bra ut? Hmpft.!

Ensamhet

Nu har jag minsan ett ämne till Juniorsidan. Vi får bara hoppas att redaktören gillar det - men det tror jag inte ska vara några problem. Demokrati ska det vara - tjohoo!

Ensam ikväll. Ingen här. Alldeles själv. Men jag måste börja känna ensamheten nu om jag ska klara av hela halvåret i Bryssel. Men det börjar kännas riktigt bra det här. Det kommer komma ner många grupper på besök. Och jag har redan två helger inplanerade till Sverige. En för möte, och en för cirkusjobb. Men det ska bli fler! Jag lovar!
Bryssel är ju trots allt inte sååå långt borta, bara två timmar! :)

Dags att somna. Ska på teater i morgon. Ska se Djungelboken igen med en polare från Uppsala. Så roligt! Sen ska jag ha möte med UNF, så får vi se vad de vill göra med mig i Bryssel. Sen på kvällen kommer en annan Uppsalare... fast det kan hon nog inte heta förrsten. Hon har ju bara bott där i typ en vecka. Men snart så! ;)


5 dagar

Nu är det inte länge kvar tills jag sticker. Hjälp! Kommer att sakna Sverige - och synnerhet nu när snön äntligen har kommit hit. Skit också.
Vill följa med till Umeå i helgen. Kan vi inte skjuta på Bryssel till söndag i alla fall? Då hinner jag sticka till Umeå emellan och sen åka ner till Bryssel. Det vore underbart....

Någon som har ett bra förslag till juniorsidan? Är helt blank på förslag. Och det är manusstopp idag. Hur sjutton ska jag lösa detta??

Nice!

- Nice! Jag känner mig lite krispig! Oyeah!

Taget från Stockholms stadsteaters senast klipp i teatervärlden, Djungelboken. Såg den idag. Helt otroligt vad bra den är! Om du får möjlighet - gå och se den. Bland det bästa jag någonsin sett.

Helg nu. Skönt. Det har varit en intensiv vecka, med mycket fix o trix. Det är kul tycker jag. Då går tiden så fort.
Har budat ner massor av glas ner till Bryssel idag. Jag börjar komma in i mitt arbete - men det kommer nog bli mycket mer när jag väl kommer ner till kontoret.

Sommartecken

Pontus hittade en nyckelpiga på fönstret i köket. Hur sjukt är det egentligen? En nyckelpiga som lever den 18 januari? Detta bådar inte så gott. Herre gud.

Oyes

Utgången i lördags blev en strålande succé. Ett perfekt avslut av höstens universitetsplugg. Verkligen. Måste snart gå ut med tjejerna igen - så kul!
I söndags var jag och hälsade på Louise - och herre hjärtanens ( gud vad gammal jag låter) vilken lägenhet hon hyr i Uppsala. Tanten måste ju för fanken vara minst triljonär. Eller? Louise har ingen lägenhet - hon har ett slott!

Idag har jag min riktiga första arbetsdag på jobbet som Trainee. Det har varit riktuigt skoj att vara på kansliet hela dagen och prata med massor av folk från alla förbund och jaghar redan knytit en hel del kontakter med folk. Yes!

Måste dra nu - nu kommer min mötespolare!

Jobbet igår på Peak gick strålande. Har lite värk i armarna - efter allt provande av kläder...

Utgång

I kväll blir det utgång med gänget från sociologin. Antagligen sista gången jag träffar en del - och antagligen den sista gången att se de andra innan jag drar till Bryssel.
Ska träffa Evelina snart. Ska bli skoj i kväll. Har inte alls varit laddad eller peppad på det här - förrän Evelina sa att hon kommer med. Då jäklar! Favorit i repris i kväll tjejer? Jajamen!

Köfascister?

Kösystem - pyttsan! Svenskar får mig att bli så irreterad ibland. Det ska vara så uppenbart var kön är och på vilket håll den går åt. Och vem som är före den ena eller den andre.

En söt gammal tant - som troligtvis är från något arabland står vid sidan av kön ett bra tag. Jag och andra handlande på Kappahl står i den "riktiga" kön. Det vill säga, vi står i ett långt led, på fyra kassor. Alltså fyra kassor och endast en kö - typiskt svenskt.
Tanten går fram mot en av de kassor som inte har en kö -  enligt henne - och går fram och lägger sina varor på disken. Damen som står i kön blir ursinning och rycker ner hennes varor på golvet och säger att tanten minsan får stå i kö - precis som alla andra i butiken.
Den stackars tanten tar upp sina saker från golvet och ser sig förvirrat runt omkring. Hon frågar försiktigt var kön är. Den ursinniga damen hör detta och tror antagligen att det var som ett hån mot henne. Hon ställer sig och pekar ännu mer ursinnigt på den långa raden med människor vid sidan av kassorna. Tanten ställer sig tillslut längst bak i kön.

Vi svenskar - typiska köfascister. Jag vet att vi är otroliga med våra kösystem. Vi är inte som alla andra länder. Men för det ska vi väl inte tro att vårt sätt är det enda och det bästa? Jag vet att jag kommer att själv vara den som inte vet hur kösystem funkar när jag bor i Bryssel. Och jag vet att bryssare inte är världsbäst i sina kösystem - om de nu har några.

Avslut?

Jag har ont i magen. Tror att det har med att jag snart sticker till Bryssel. Jag ser fram emot det jättemycket - det kommer att li så himla bra där nere. Det är jag övertygad om.
Det som jag tänker mycket på är hur det kommer att vara här hemma i Sverige. Kommer det att vara sig likt när jag kommer hem igen? Just nu känns det inte som det. I vissa ämnen känns det ibland som ett avslut. Jag vill inte det såklart. Men vad ska jag göra?

Bara en tenta kvar nu. Sen är jag färdig med sociologin. Det har varit intressant, och otroligt lärorikt. 
Snart börjar mitt nya äventyr.

Yeees!

Jag klarade av momentet Makt och social skiktning som jag hade en hemtenta i innan jul. Fy fanken vad bra! Är helt otroligt glad. Nu är det bara omtentan på lördag - sen har jag mina 20 poäng. Yeah!
Trodde aldrig att jag skulle klara av hemtentan, men tydligen så gjorde jag det. Wow! Tjohoo! Jippey! Yees!


Inhandlas

Shit - jag måste köpa en fönsterskrapa.


Idioter?

Varför dubbar man en svensk reklam till svenska? Helt sjukt.

Flyt?

Himlarns vad många möten det är som ska bokas in och gås på. Men det ska bli riktigt roligt faktiskt att sätta i gång. Har redan bokat in 8 möten med olika personer - och fler möten är på ingång.
Skulle vara skönt och släppa allt med plugget redan nu. Men först måste jag göra den här opponeringen på torsdag och tentan på lördag. Sen är jag färdig med mina 20 ppoäng i sociologi. Sen kan jag sätta igång med arbetet på allvar. Längtar faktiskt.

SKa jobba på Peak på måndag. Från 9-15, massor av timmar med klädprovning. Har ju inte fått något innan, så det ska bli kul att få se hur det går till. Sen blir det ju ett avbrott eftersom jag drar till Bryssel. Struten ringde igår också och ville att jag skulle på en pressvisning av någon film. Plötsligt så ringer nästan alla mina arbetsgivare - och vill att jag ska jobba. Får säga nej till Struten - har inte tid just den dagen. Typiskt. Men det är skönt med flyt nu ett tag.

Näpp, nu ska jag faktiskt gå och äta en macka, sen ska jag lägga mig i badet med ett arbete som jag ska opponera på om någon dag.

Tjingeling!

17 dagar?

Japp. Det ser ut som om jag sticker den 26 i stället för den 16:de. Har träffat en av mina chefer, och det är spännande.
Har bestämt en hel del möten med olika folk - ska faktiskt bli kul att sätta igång. Är hungrig på att få göra saker. Se upp! Här kommer jag!

12 dagar?

Nu har jag kommit hem igen från julledighet och nyårsfirande på Stensund. Skönt att vara hemma. Men det är bara mitt hem till ungefär 12 dagar till. Sen är det inte mitt längre. Blä!
I natt kommer min syster och hennes man upp från Skåne för att hjälpa mig få ner alla saker till dem så ska de få vara där tills jag flyttar hem igen till Sverige. Det är så otroligt sorligt att flytta ut sakerna ur mina ljuvliga stuga. Jag önskar att jag inte skulle behöva flytta härifrån - men samtidigt vill jag till Bryssel. Jobbig känsla.

Men nu sitter jag här och väntar på att de ska komma, och jag borde egentligen börja packa för att underlätta arbetet och flytten i morgon. Men jag varken orkar, det har varit en tuff vecka på Stenusn, eller vill.

Någon som kan rädda mig i denna stund? Välkommen.